måndag 13 december 2010

Mormors mors syster Selma.

                                                             Selma Björklund.
Hon gifte sig och flyttade till  Finland. I första äktenskapet med Mortimer Montell hade hon ett barn. I andra äktenskapet med Alexander Nylund hade hon fyra barn.

2 kommentarer:

 1. Hej Anna!
  Selma Maria Björklund är min mormors mor. jag tror det gör oss till bryllingar eftersom vi har gemensam mormors mormor och mormors morfar. Jag är jämnårig med dig, född 1952, född i Helsingfors men uppvuxen i Åbo, och nu sedan ca 10 år bosatt i Stockholm.

  Tack vare dig och din blogg har jag fått kännedom om Selmas familj i Sverige. Liksom du har jag blivit intresserad av släkten nu på gamla dar, i och med att jag ärvde ett stort antal brev som skickats mellan min morfars familj och hans föräldrar som var bosatta i Helsingfors. Min mormor var född Ingrid Nylund och dotter till Selma och Alexander Nylund.

  Jag tror att Selma gifte sig med Mortimer Florentin Montell, apotekare i Mariehamn, år 1879. Men Mortmer dog redan 1881, den 1 maj, och den 31 maj föddes hans och Selmas son, Måns Mortimer. Selma gifte om sig med Alexander Nylund 1886 och fick 1888 sonen Nils Harald. Samtidigt flyttade familjen till Lovisa, där Alexander blev lärare och senare rektor. I Lovisa föddes min mormor Ingrid (1889), Thurid (Tuttan) (1890) och Åsa Maria Kyllikki (1994). Så Selma fick alltså ett barn i sitt första äktenskap och fyra i sitt andra äktenskap. Alexander dog 1915 och Selma den 19 oktober 1921.

  Mina släktbrev omfattar tiden 1906-1947, vilket var en händelserik tid i Finland: ryska tiden, självständigheten, inbördeskriget, senare vinterkriget och fortsättningskriget. Om du är intresserad kan jag skicka dig lite mer information om Selma och hennes barn. Hennes son Måns hade ett kort men innehållsrikt liv: han dog 1910 vid 29 års ålder, på väg hem från sin tjänst som ångbåtskapten på Kongofloden.

  Bästa hälsningar från Marianne (miwikgren@gmail.com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad roligt! Jag kommer att mejla inom kort! // Anna

   Radera